Radiofrekvens

Radiofrekvens(RF)-behandling er varmebehandling med radiobølger mot åreknuter
Prinsippet bak dette, er veldig likt med vanndamp. Begge metodene baserer seg på at blodåren varmes på innsiden, og således vil klebe seg sammen.  

Hva er RF-behandling:
Behandlingen foregår ved at et tynt kateter føres inn i åren. Hensikten er å kunne tilføre varme lokalt nedover blodåren som skal behandles. 
Da denne varmen kun skal virke inne i blodåres, vil kirurgen sette lokalbedøvelse rundt blodåren nedover låret eller leggen. Denne bedøvelsen er fortynnet, for hensikten er også å legge et lag med væske rundt blodåren. Denne væsken beskytter vevet rundt blodåren mot varmen. 

Når behandlingen starter, vil kirurgen gi behandling i kortere segmenter med pauser på noen sekunder. 
Selve behandlingsdelen tar bare noen minutter. 
 
Underveis levrer blodet seg i åren, og blodåreveggen kleber seg sammen. Med tiden blir den sammenklebte åren med levret blod omdannet til en liten arrstreng under huden. Denne prosessen tar fra noen uker til noen måneder.

Etterbehandling:
For at det skal være minst mulig blod i blodåren etter behandlingen, anbefaler vi at det brukes støttestrømpe klasse I, det kan kjøpes og tilpasses hos bandasjist.  
Jobst trykkstrømpebukse hg 25-30mg er også et alternativ. 
Strømper eller trykkstrømpebukse bør brukes kontinuerlig i en uke.

Trykkstrømper reduserer også åreirritasjon, pigmentdannelse og bedrer hudens blodgjennomstrømning.
Sykemelding er ikke nødvendig. De aller fleste kan være i arbeid og i normal aktivitet, men hard trening bør unngås første 1-2 døgn.
 
Bivirkninger:
Kortvarig lokal svie kan forekomme under behandlingen. Det er ufarlig, men kan oppleves som lett ubehagelig. 
Etter at trykkstrømper tas av vil det ofte være blå/gul og rød misfarging av huden der behandlingen er utført. Der hvor evt blodåren ikke er klappet sammen fullstendig vil det kunne dannes kuler av levret blod, disse forandringer bedres med tiden, noen ganger over flere mnd. Enkelte ganger kan det være aktuelt å fjerne levret blod, utføres med et lite innstikk i huden. 
Pigmentforandringer kan forekomme, men er som regel forbigående.
 
 

Sidekart

Artikkelkategorier

Kontakt oss